Fra fjøskatt til respektert kjæledyr

Visste du at du ikke har lov til å reise bort fra katten din uten å sørge for daglig tilsyn? – Den gamle måten å ha katt på er heldigvis på vei ut, ifølge professor og katteekspert Bjarne O. Braastad.

Er du en av dem som tenker på katten som et typisk fjøsdyr? Tidligere var som regel katten en nokså løselig del av familien, den var stort sett ute, spiste mus og fugl, slåss med andre katter og fikk kattunger i vilden sky. Katten skulle helst ikke koste noe, verken penger eller eiers tid og energi. Kattunger var tilgjengelig så å si hele tiden, helt gratis. En bondekatt levde livet alene. Men var det egentlig et bra liv for katten?

Dårlig kattevelferd
Bjarne O. Braastad er professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås og landets fremste ekspert på katt. Han er ikke i tvil: Det tradisjonelle, gamle katteholdet mange av oss husker fra barndommen var ikke til det beste for pus. Praktisk for oss mennesker, kanskje, men uten kastrering og vaksine hadde ikke katten det spesielt godt velferdsmessig.

– Katten var stort sett bare der, eierne følte ikke noe ansvar for å ta den med til veterinær for kastrering, vaksinering eller ID-merking. Denne gammeldagse måten å ha katt på er heldigvis i endring, og dette ser vi spesielt i byene. Det tar dessverre lengre tid å endre vaner ute på landet, her har vi en jobb å gjøre. I byene lever vi tettere på kattene og flere har innekatter. Det gjør at vi også behandler dyret bedre og bruker mer tid og penger på den. Akkurat som hundeeiere gjør. Det burde være en selvfølge også med katt, sier Bjarne O. Braastad.

Ekspertens tips til deg med katt

Skal du reise bort, sørg for at noen kommer og ser til katten minst en gang om dagen. Er katten din mye ute, sett i tillegg ut mat og vann, og sørg for at den har et lunt husly ute i tilfelle den blir skremt eller det blir kjølig.

Sørg for at katten din er ID-merket med chip og tatovering. Du kan gjerne også bruke halsbånd med navn og telefonnummer. Velg et halsbånd med knepplås eller strikk som automatisk løsner hvis katten skulle sette seg fast, slik at den ikke skader seg.

Bor du i en by med mye trafikk, kan du venne katten til å gå på tur med halsbånd. Start når den er liten og øv innendørs først.

Ikke slipp ut kattungen for tidlig, den bør nærme seg ti måneder før den kan gå ut alene. Kattens retningssans er ikke ferdig utviklet før og den kan fort gå seg vill.

Har du flyttet til et nytt sted, eller har adoptert en voksen katt, bør pus være inne i tre til fire uker før den kan gå ut. Vær ute sammen med katten i starten. Den skal lære hvor den bor og hvor reviret er. Ha døra åpen og lær katten hvordan katteluka fungerer.

Har du tatt imot en tidligere hjemløs katt vil den ofte være ekstra glad for sitt nye hjem. Noen omplasseringskatter vil derfor helst bare være mye inne hos sin nye eier. Andre katter vil føle seg tryggere utendørs, fordi de er vant til det livet. Sørg for at katten føler seg trygg i alle rom, og med alle mennesker og dyr i familien, før du slipper den ut.

Kattens todelte rolle
Oppvokst med en katteelskende mor på en gård i Ringsaker i Hedmark, tok det ikke lang tid før også Braastad var blitt en ekte pusevenn. Han har levd med katter hele livet; fra barndommens raggete fjøskatter til staselige rasekatter. I dag er den 17-årige, langhårige huskatten Rampoline Braastad-familiens hovedperson.

– Ulike mennesker har ulike behov. I gamle dager hadde folk behov for en musefanger. Katten ble opprinnelig introdusert i det gamle Egypt for å holde mus unna kornlagrene. Men det tok ikke lang tid før katten ble brukt som kosedyr også, og pus fikk dermed en todelt rolle. Her kunne eierne få både i pose og sekk, forteller professoren.

Ifølge Braastad er den gamle kattekulturen heldigvis i endring, selv om han skulle ønske denne endringen gikk fortere. Det skjer kun ved at alle katteiere blir mer bevisste og får økt kunnskap om riktig kattehold.

Triana Iglesias: – Veterinæren trodde ikke Chips ville overleve øyeoperasjonen.

– Ved å påskynde denne endringen vil kattens status i samfunnet øke. Nå bruker vi mer penger på katten vår. Flere vaksinerer kjæledyret årlig og gir regelmessig ormekur, de reiser til veterinær hvis katten blir syk og kjøper sunt fôr slik at katten får i seg nok og riktig næring. Det er bra, påpeker Braastad.

– Alle kattene som er klare for omplassering hos FOD er kastrert, vaksinert og ID-merket.

BJARNE O. BRAASTAD

Viktig dyrevelferdslov
Visste du at dyrevelferdsloven krever at alle som har ansvar for dyr skal ha tilstrekkelig kunnskap og kompetanse om det? Kunnskapen gir et rikere kattehold og bedrer velferden for katten. Blant annet er det avgjørende å kastrere, ID-merke og vaksinere kjæledyret ditt, uansett om du bor i by eller på landet.

Ifølge Braastad vil kastrering gjøre katten roligere og mindre eventyrlysten, slik at den holder seg nærmere hjemmet sitt.

– Noen kastrater kan riktignok bli litt sære etterpå. Kastrerte hannkatter blir også mindre tøffe når hormonnivået dempes. Men mange av dem vil likevel være opptatt av å forsvare hjemstedet sitt mot andre nabokatter. Hvis de slåss er det ikke for å få en plass i hierarkiet, men for å forsvaret området sitt. Ved å kastrere sikrer du også at det ikke blir født uønskede kattunger, påpeker eksperten.

Vil du gi en pus et nytt furever hjem? Adopter en hjemløs katt fra FOD – du også! 

Mange myter om kattehold
Professor Braastad er opptatt av å øke kunnskapen om katt blant befolkningen. For det eksisterer fortsatt mange myter om katten. Blant annet tror mange at hunnkatter må ha et kull før de kan kastreres.

– Dette er bare tull, rett og slett. Det handler nok mest om at folk faktisk ønsker seg kattunger. Hunnkatten har ikke behov for det, sier Braastad og fortsetter,

– Noen mener vi bør få myndighetene til å lovfeste kastrering av katter. Jeg tror ikke dette er veien å gå, vi ønsker jo ikke å utrydde katten heller. Men vi jobber mye for å oppfordre katteeiere til å kastrere kattene sine. Sitter du plutselig med et kull kattunger, er det viktig at du på forhånd vet at du får gitt kattungene nye, gode og omsorgsfulle hjem. Du må ta ansvar! Hvis ikke må du kastrere. Skal du avle på katt må du vite at du har kontroll over avlsarbeidet. Her har mange litt å lære av rasekattmiljøet, sier katteeksperten.

– Katten ble opprinnelig introdusert i det gamle Egypt for å holde mus unna kornlagrene. Men det tok ikke lang tid før katten ble brukt som kosedyr også, og pus fikk dermed en todelt rolle.

BJARNE O. BRAASTAD

ID-merk katten din
Braastad var med på å starte Norsk Huskattforening i Trondheim i 1982. Samme år startet foreningen med ID-merking av katt. Han synes det er synd Stortinget fortsatt ikke har lovfestet ID-merking av katt.

– Ja, det er helt på trynet. Det er ikke lenge siden Stortinget ba Mattilsynet utrede en lov om påbudt ID-merking av hund og katt, men de endte med å droppe hele saken. Argumentet var at det ble for vanskelig å håndheve og kontrollere loven. Men se på rasekattmiljøet, de gjør dette riktig, her blir alle katter ID-merket. Det er synd det ikke er obligatorisk for huskatter også.

Frisk katt med vaksine
Braastad mener fordelen med huskatt er at de har mer varierte gensammensetninger sammenlignet med typiske rasekatter. Det gjør huskattene mer motstandsdyktige, de lever lengre og blir mindre syke. Uansett hvilken katt du har er det svært viktig å vaksinere regelmessig mot smittsomme sykdommer, som katten kan pådra seg i møte med andre puser. Med vaksine er sjansen stor for at katten vil holde seg frisk og fornøyd og leve i mange år.

– Vaksinene beskytter mot alvorlige og smittsomme sykdommer. Får katten din kattepest, kan den dø i løpet av noen dager uten behandling. Kattepest er en alvorlig mage-og tarminfeksjon, der katten får dårlig allmenntilstand og slutter å spise. Det er ingen som ønsker dette for kjæledyret sitt, mener Braastad, som råder katteeiere til å forsikre katten om de er redde for store, uforutsette veterinærutgifter.

Er katten din borte? Dette må du vite!

En voksen katt som har rømt eller kommet bort et par kilometer hjemmefra, vil antakelig finne veien tilbake selv. Hannkatter går lengre enn hunnkatter og unge katter.

Er katten bortkommet for eksempel på en hytte eller på et nytt hjemsted langt hjemmefra, er den sannsynligvis i nærheten, ofte bare noen få hundre meter.

Arealet katten beveger seg på kan øke gradvis ettersom tiden går.

Katten holder seg ofte skjult i tett vegetasjon, kratt eller lignende. Let der.

Let i grålysningen om morgenen. Da går kattene ofte mer fritt og er aktive.

Har du indikasjon på hvor katten er, sett ut mat for å holde den der.

Det er ikke sikkert katten tør komme hvis den er skremt og redd, selv om den hører eieren lokke. Bruk eventuelt en kattefelle og sett inn kokt fisk, men sørg for å ha hyppig tilsyn – og fellen må virke på første forsøk!

Lurer du på om katten du har funnet virkelig er hjemløs? Braastad anbefaler nettstedet wikihow.com/Take-in-a-Stray-Cat

Hjelp en pus i nød
Har du lyst til å gi en hjemløs katt en ny familie, men er skeptisk til å adoptere en voksen pus som har gått ute alene store deler av livet? Det trenger du absolutt ikke å være, ifølge professoren. En undersøkelse blant ferske katteeiere som har adoptert katt via Foreningen for omplassering av dyr (FOD) og Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Oslo og Akershus (DOOA) viser nemlig at eierne er superfornøyde med sitt nye kjæledyr.

– Konklusjonen viser at kattene generelt har lite atferdsproblemer og trives godt i sine nye hjem. Eier og katt knytter tette bånd raskt. Katteeierne er svært fornøyd med å ha fått en omplasseringskatt. Det er fordi de frivillige organisasjonene er svært dyktige på å velge ut hvilke dyr som er klare til å flytte til sine nye hjem. Å adoptere en hjemløs katt fra godt drevne omplasseringssentre kan virkelig anbefales, smiler Braastad.

Foto: Audun Braastad

 

Vipps en pus i nød

Vipps ditt bidrag til 1980