ID-Merking

Triana vet å tatovere seg – det gjør ikke katten din

Tenk om katten din en dag ikke kommer hjem, hvordan vil du reagere? – Har du ID-merket kjæledyret ditt kan det komme raskere tilbake til familien igjen, sier FODs veterinær Karin Handegård.

1. Hva innebærer å ID-merke katten?
– Katter ID-merkes med en tatovering i øret og en chip under huden. En chip er en bitte liten metallbrikke som er rund og glatt, den ligner mest på blyet i en blyant. Brikken sender ut en lydbølge, et slags radiosignal, som identifiserer et unikt tall for hver chip. Med en chipavleser kan nummeret registreres. På den måten kan du kan sjekke kattens nummer mot en nasjonal database hvor katteeierens opplysninger er registrert. Veterinæren setter metallbrikken inn med en tykk nål i kattens nakkeskinn, akkurat som ved vaksinering. Nålen er ikke så stor og gir kun et kortvarig ubehag akkurat i det dyrlegen stikker. De færreste katter reagerer på dette.

Alle kattunger som leveres med stamtavle i Norge må ha chip, og skal du ta med deg katten til utlandet, må den også være ID-merket med chip. De aller fleste hunder har chip i dag, og det er underlig at ikke alle katteeiere også automatisk ID-merker kjæledyrene sine.

Karin Westereng Handegård driver Dyrlege Hjem A/S og jobber som fast veterinær for Foreningen for omplassering av dyr (FOD).

2. Hvorfor er det viktig å ID-merke katten?
– Daglig får dyreklinikker inn katter med små og store skader, som er tynne og sultne, eller som plutselig bare har dukket opp hjemme hos noen. Vanligvis kan ikke naboene gjøre rede for katten heller. Det hender dessverre også ofte at vi får inn døde katter. Med ID-merking, altså både chip og øretatovering, kan vi enkelt og greit finne kattens eier og gi beskjed om hva som har skjedd. Det finnes mange eksempler på at katter har gått seg vill, ofte i forbindelse med flytting eller ferie. Kattene kan bli funnet flere måneder eller år senere, og hvis de er chippet kan de da få komme hjem til familien sin igjen.

Triana snakker med kattene sine på Facetime.

En ID-chip vil kunne redde livet dersom dyret må ha akutt behandling for sykdom. Veterinærer må altfor ofte avlive syke dyr som ingen kan gjøre rede for. Det er en del av jobben ingen av oss liker.

Kattemamma Triana Iglesias er glad i tatoveringer og har så klart en pus tatovert på underarmen. Hun har også ID-merket kattene sine med chip og øretatovering og oppfordrer deg som er katteieer til å gjøre det samme.
Kattemamma Triana Iglesias er glad i tatoveringer og har så klart en pus tatovert på underarmen. Hun har også ID-merket kattene sine med chip og øretatovering og oppfordrer deg som er katteieer til å gjøre det samme.

3. Hva gjør jeg om katten min er blitt borte?
– De fleste bryr seg om katten sin, men veldig mange regner med den kommer hjem av seg selv etter hvert. I blant gjør den likevel ikke det. Savner du katten din, bør du så raskt som mulig legge ut en savnet-annonse på Dyrebar.no. Start tidlig med å lete i nabolaget. Du bør også henge opp lapper i nabolaget, spørre naboer og høre med den lokale dyrlegen om noen har funnet katten og levert den inn.

Bli fosterhjem for en FOD-katt!

4. Hvordan kan jeg forhindre at katten min stikker av?
– Mange katter blir borte fordi eierne reiser på ferie og lar katten være igjen alene hjemme uten tilsyn (dette ville jo aldri skjedd med en hund – og må heller ikke skje med katter). Skal du reise bort, må du ordne med tilsyn minst en gang om dagen. Det holder at en nabo går innom og bytter vann, fyller på mat og ser til at katten har det bra. Det finnes også gode kattepensjonater, i tillegg til kattepassere som kan komme hjem til deg og passe katten din daglig.

– ID-merk katten din så finner du den lettere igjen om den blir borte. Du kan også enkelt scanne chipen om du skal ha med deg pus på reise.

TRIANA

5. Jeg har funnet en katt jeg tror har gått seg vill. Hva gjør jeg?
– Det beste er å ta med seg katten til en dyreklinikk for sjekk av chip. Hvis pus har chip kan veterinæren se om adressen tilsier at katten er langt hjemmefra eller ikke. Noen ganger kan det jo være den nye naboens katt, for eksempel. Har ikke katten chip, kan du se på dyrebar.no om noen har meldt katten sin savnet der. Der kan du også legge ut en funnet-annonse. Legg gjerne ut innlegg med bilde av pus på den lokale Facebook-gruppen for ditt hjemsted.

Visste du at …

FOD-veterinær Karin Handegård knuser myter om kattehold.

Katten min trenger ikke chip eller tatovering i øret, for den finner alltid veien hjem.
Myte eller sannhet?

– Myte! Katter holder seg faktisk nesten alltid maks 100 meter fra der de bor. Kommer pus utenfor denne grensen kan den ha utfordringer med å finne veien hjem igjen. Som veterinær ser jeg mange eksempler på at katter som vanligvis alltid kommer hjem, plutselig ikke gjør det likevel. De kan være skadet, innesperret eller ha blitt skremt av noe og løpt fort og langt vekk. For en innekatt er situasjonen nærmest håpløs hvis den plutselig ramler ut et vindu og den har aldri vært ute før. Katten aner jo ikke hvor hjemmet dens er. Det skjer også altfor ofte at katter klarer å komme seg ut av buret sitt i forbindelse med transport, og den vil da være på et helt fremmed sted hvis den stikker avgårde. ID-merk derfor katten din med chip og tatovering, hvis du skal ha en sjanse til å finne den igjen når uhellet er ute.

Vipps en pus i nød

Vipps ditt bidrag til 1980