Kastrering

Triana vet å bruke prevensjon – det gjør ikke katten din

Blir hunnkatten din drektig raskere enn du rekker å si «mjau»? FODs veterinær Karin Handegård gir deg fem gode grunner til å kastrere pus.

1. Hva er forskjell på sterilisering og kastrering av katt?
– Sterilisering er egentlig et misvisende ord. At katten er steril betyr at den ikke kan få unger. Hvis du kun skal sterilisere katten, fjernes bare livmoren og eggledere hos hunnkatten, eller sædstrengen kappes hos hannkatter. Da forblir katten full av kjønnsdrift og vil forsøke å parre seg. Hunnkattene vil ha løpetid, hyle og bråke og ofte markere mye, mens hannene vil streife, slåss og markere.

En kastrert katt er per definisjon også sterilisert. Ved kastrasjon fjernes gonadene, de organene som produserer kjønnshormoner. Hos hunnkatt er det eggstokkene, hos hannkatt er det testiklene. Når eggstokker eller testikler er operert vekk, vil ikke katten ha behov for å parre seg. Den vil i mindre grad ha det samme behovet for å luktmarkere, altså tisse overalt. I dag brukes derfor begrepet kastrering om både hunn- og hannkatt.

Behovet for å formere seg er ekstremt stort hos katter. Ukastrerte dyr som ikke får parret seg vil være veldig frustrerte og lage mye bråk. Katter blir som regel mye mer harmoniske og avslappet etter å ha blitt kastrert.

Karin Westereng Handegård driver Dyrlege Hjem A/S og jobber som fast veterinær for Foreningen for omplassering av dyr (FOD).

2. Når kan katten min kastreres?
– Kattene bør kastreres før de blir kjønnsmodne så de ikke rekker å parre seg. Både hunnkatt og hannkatt må være så store at de tåler godt å bli lagt i narkose. En tommelfingerregel er at de bør være over to kilo, men her er varierer det jo fra katterase til katterase.

Hannkattene er kjønnsmodne litt tidligere enn hunnkattene og kan stort sett kastreres så snart testiklene er godt nok utviklet, ved fire til fem måneders alder. Hunnkattene blir kjønnsmodne når de er omkring et halvt år, litt avhengig av tid på året. De kan gjerne kastreres rundt seks måneders alder.

Så gammel bør katten din være før den kan gå ut alene.

Hvor fort kattene kommer seg etter operasjonen avhenger av hvilken type anestesi dyrlegen bruker. Rekonvalesenstiden vil også variere fra katt til katt. Hannkattene pleier å komme til hektene etter bare noen få timer, da de opereres med lettere narkose og lokalbedøvelse. Hunnkattene må gjennom et litt større inngrep, ved å kutte hull inn til buken. De har derfor litt mer vondt i dagene etterpå og trenger mer tid på å komme seg. Både hann- og hunnkatter får smertestillende medisin etterpå.

Adopter en FOD-katt!

3. Hvorfor er det viktig å kastrere katten?
– Kastrasjon av katt gjøres av flere grunner, men kommer først og fremst katten til gode ved å gi bedre dyrevelferd. En ukastrert katt vil oftere slåss, er mye mer utsatt for sykdom og vil være jevnt over mer stressa. For eiers del handler det mye om at kastrerte katter lukter mindre, bråker mindre og holder seg mer i nærheten av hjemmet.

Triana Iglesias: – Kattene kan lese tankene mine.

En annen grunn er samfunnsaspektet. Hjemløse, ukastrerte katter blir gående ute, fulle av sykdommer og skader. Det gir disse dyrene dårlig velferd. Det er viktig å huske på at villkatter ikke finnes i Norge, alle kattene som ikke har et hjem er opprinnelig tamkatter. Det eneste viltlevende kattedyret i Norge er gaupa, som er tilpasset det kalde klimaet med pels under potene, tykk underull og et naturlig habitat å jakte i. Tamkatten er opprinnelig ment å leve i et varmere klima og vil derfor fryse i Norge. Årets vinter har vært brutal for selv ville dyr, og de hjemløse kattene har hatt det forferdelig vanskelig. Vi ser mange tilfeller av frostskader på ører, poter og hale. Mange katter har helt sikkert også dødd i løpet av vinteren på grunn av frost og matmangel.

Se film
Gjør som programleder Triana Iglesias og ta vare på kattene dine!
Gjør som programleder Triana Iglesias og ta vare på kattene dine!

4. Hvordan endrer kattens personlighet seg etter kastreringen?
– Behovet for å formere seg er ekstremt stort hos katter. Ukastrerte dyr som ikke får parret seg vil være veldig frustrerte og lage mye bråk. Katter blir som regel mye mer harmoniske og avslappet etter å ha blitt kastrert. De fleste vil nok påstå at katten endrer seg til det bedre etter en kastrering. Katten blir som regel litt roligere, mer hjemmekjær og mer opptatt av å være i huset sitt og sammen med familien sin. Den slåss mindre og er friskere. Det er fordi veldig mange alvorlige og dødelige kattesykdommer smitter ved parring eller bitt.

Men det er viktig å vite at kattens grunnleggende personlighet ikke endrer seg etter operasjonen. En kosete og leken katt vil være kosete og leken også etterpå. De blir imidlertid litt mer glad i mat, så vær obs på at den kastrerte katten holder vekta.

5. Hvorfor anbefales ikke p-piller til hunnkatt?
 P-piller er hormoner som påvirker mange celler i kattens kropp, for at hun ikke skal få løpetid. Slike hormoner kan føre til celleforandringer i disse vevene, og vi ser en klar sammenheng mellom kreft i jurkjertler (brystkreft), eggstokker og livmor hos katter som har fått p-piller. Hvis katten ikke skal ha kattunger er det tryggest og best å bare kastrere den med en gang. Men husk at du kan kastrere den selv om du har gitt den p-piller en stund. Hvis du er uforsiktig og ikke gir p-pillene til riktig tid, eller om katten kaster opp pilla, kan hun dessuten bli drektig likevel, og da har fostrene ofte stygge misdannelser og fødes alt for tidlig. Det er ikke noe hyggelig!

Visste du at…

FOD-veterinær Karin Handegård knuser myter om kattehold.

Hunnkatter må ha et kull med kattunger før de kan kastreres.
Myte eller sannhet?

– Myte! Katten vet ikke selv om hun har fått unger eller ikke. Så snart eggstokkene er fjernet vil hun slutte å føle behov for å parre seg. Kroppen er fullt utviklet og normalt bygget selv om eggstokkene fjernes, så det gir heller ingen fysisk effekt å ha et kull kattunger. 

Hvis alle kastrerer katten sin, vil dyret bli utryddet.
Myte eller sannhet?

– Myte! Det er det ingen fare for at katten blir utryddet. Det er mange som avler på katt helt bevisst og som leverer kattunger ferdig chippet og vaksinert. Dette gjelder både vanlig huskatt og rasekatt. Da må du betale en sum for katten, akkurat som når du kjøper en valp, men det er vel heller ikke så urimelig? Hvis du virkelig ønsker deg kattunge er det fint å ha spart opp litt penger så du kan kjøpe akkurat den kattungen du ønsker deg. Kattens status vil heve seg hvis alle kjøper fra bevisste oppdrettere eller omplasserings-organisasjoner. Det gjelder både vanlige huskatter og rasekatter.

Varm pusehilsen og stor takk til Triana Iglesias og kattene Fish & Chips for fantastisk engasjement og frivillig deltakelse!
Takk til Spoon Agency for idé, innhold og design av kampanjen, OhMy for koding av kampanjesiden og RFSU for kondomer.

 

Vipps en pus i nød

Vipps ditt bidrag til 1980