Trianas trofaste tankelesere

Hun ringer dem på Facetime når hun er ute på reise.
Er sikker på at de har healende egenskaper og kan
lese tankene hennes. Møt Fish & Chips,
Trianas firbente bestevenner.

– Ekstremt elegante, interessante, majestetiske, smarte … det er en grunn til at katter ble sett på som guddommelige dyr før i tiden.

Triana Iglesias (35) er ikke bare en av Norges mest populære TV-programledere, kjent fra blant annet Paradise Hotel. Hun er også dyreelsker. Hjertet hennes banker for alle firbente og spesielt de tre hun bor sammen med hjemme i Frognerleiligheten i Oslo: Kattene Fish og Chips, og hunden Biggie, en liten bolognese.

– Når kattene mine kommer og setter seg oppå meg og maler, da er jeg sikker på at de healer meg. Jeg tror kattene kan lese tankene mine, for de skjønner alltid hvordan jeg har det. Katter har utrolig mye personlighet, sier Triana.

Dramatisk øyeoperasjon
Chips (6 år) og Fish (5 år) er av rasen Exotic, en korthåret perser. De to er søsken, men ikke fra samme kull. Chips er en liten jentepus med nysgjerrigheten i behold, en eminent jeger. Broren Fish er et matvrak på nærmere seks kilo. Han er den største kosepusen, ifølge matmor. Men livet som kattemamma byr også på utfordringer og bekymringer i blant. Chips hadde ikke bodd lenge i sitt nye hjem før hun ble alvorlig syk.

– Jeg ble så utrolig redd da Chips måtte operere øynene, hun var jo så ung og liten. Dyrlegene var usikre på om hun ville overleve. På et tidspunkt var begge øynene sydd igjen. Vi visste ikke om hun ville få tilbake synet eller om hun ville bli blind på begge øynene. Det var fælt å se at hun hadde det så vondt, forteller Triana.

Triana Iglesias er opptatt av at alle katteeiere må ta ansvar for kjæledyrene sine. – Ikke skaff deg katt hvis du ikke kan ta vare på den eller ikke vil bruke penger på den, sier den populære programlederen.
Triana Iglesias er opptatt av at alle katteeiere må ta ansvar for kjæledyrene sine. – Ikke skaff deg katt hvis du ikke kan ta vare på den eller ikke vil bruke penger på den, sier den populære programlederen.

Med hjerte for pus
Pusejenta viste seg imidlertid å være en tøffing, og etter flere operasjoner fikk hun til slutt synet tilbake på det ene øyet. For Triana var det viktig å ta ekstra godt vare på Chips i den vanskelige perioden. Som den omsorgsfulle kattemammaen hun er, tok hun seg derfor fri i noen uker for å passe på og være hjemme med nyopererte Chips.

– Det var viktig for meg å sørge for at katten følte seg trygg etter operasjonen. Har du først tatt med deg et dyr inn, må du ta ansvar for det også. Du må gi det et ordentlig hjem, ta vare på det. Det er tross alt et liv. Selv om hun bare ser på ett øye, er Chips den beste jegeren. Hun lar seg ikke stoppe og elsker livet som innekatt, smiler Triana, som heldigvis hadde forsikret katten sin på forhånd. Da ble ikke de høye dyrlegeregningene så avskrekkende.

Kastrer katten din
Siden Chips trengte en lengre rekonvalesensperiode, måtte Triana vente litt med å hente hjem katt nummer to. Men året etter kunne broren flytte inn, og navnet ga seg selv.

–  Det var fint for Chips å være alene mens hun var syk, men nå trives de begge godt i hverandres selskap, selv om de jo krangler litt i blant. Fish er så klart kastrert, det hadde tatt seg ut om han klarte å gjøre søsteren sin drektig, ler Triana.

Siden Chips har litt av en helsehistorie bak seg, fikk Triana raskt beskjed av dyrlegene om at pusejenta ikke kunne kastreres. Veterinærene mener Chips ikke vil tåle en narkoseoperasjon til.

– Jeg skulle så gjerne kastrert henne, men hun må i stedet gå på p-piller. Det skal jo egentlig ikke katter gjøre fordi p-pillene kan være kreftfremkallende. Jeg sjekker derfor Chips hos dyrlegen hvert halvår, påpeker Triana engasjert, og tilføyer,

– Det er ikke bare bare å finne nye og gode hjem til alle kattungene som blir født, så her bør alle katteeiere ta ansvar og kastrere katten sin. Altfor mange glemmer å tenke på at kattungene som blir satt til verden skal ha et godt hjem. Noen må ta vare på dem.

Ekspertens tips: Dette gjør du hvis finner en hjemløs katt. 

– Jeg tror kattene kan lese tankene mine, for de skjønner alltid hvordan jeg har det.

TRIANA

Smart I­­D-merking
Både Fish og Chips er ID-merket med chip og tatovering i øret. Chipen kan enkelt scannes hvis katten skulle bli borte, men også om du skal ha med katten på reise og på flyplassen. Sistnevnte er praktisk siden Triana er mye ute på reise. Men når hun er i Mexico på jobb et par måneder hvert år, må kattene være igjen hjemme i Norge.

– Jeg savner pusene vanvittig mye når jeg er ute og reiser. Hunden min Biggie, er med meg på jobb til Mexico, mens pusene flytter hjem til foreldrene mine. Der bor de noen måneder hvert år, og mamma og pappa døper dem om til Pus og Pusa. Jeg tror de egentlig ønsker seg katter selv, for pusene blir skikkelig skjemt bort. Jeg pleier å ringe til pusene på Facetime, da snakker jeg med dem. Det er så koselig, forteller den sympatiske programlederen.

Finn din nye bestevenn du også. Bli fosterhjem for en FOD-katt.

Ta ansvar for kjæledyret
Triana er ikke i tvil, hun oppfordrer alle katteeiere til å ta ansvar og kastrere, vaksinere og ID-merke katten sin. Dårlig råd er en elendig unnskyldning for ikke å kastrere, mener hun.

– Jeg vet ikke hvorfor folk ikke kastrerer kattene sine. Ukastrerte katter har det som regel ikke så greit. Det koster jo å ha dyr, og har du ikke råd til å kastrere bør du ikke skaffe deg katt i utgangspunktet. Det samme gjelder vaksine. Ved å vaksinere katten din unngår du å utsette både din egen og andres katter for smittsomme og alvorlige sykdommer. Hvis du slipper ut katten din har du ikke bare ansvar for din egen katt, men også for andres kjæledyr, avslutter Triana.

 

Vipps en pus i nød

Vipps ditt bidrag til 1980