Vaksinering

Triana vet å vaksinere seg – det gjør ikke katten din

Ønsker du at katten din skal leve livet som en frisk og fornøyd pus? FODs veterinær Karin Handegårds oppfordring er klar: Vaksiner kjæledyret ditt mot smittsomme kattesykdommer.

1. Hvorfor er det viktig å vaksinere katten?
– Vaksine er viktig for å hindre at katten blir syk av en del virussykdommer som kan være veldig plagsomme. Vi vaksinerer mot sykdommer som gir stort ubehag, kan være dødelige, og som smitter veldig lett fra katt til katt. Dette er sykdommer det er vanskelig å gi god behandling for, hvis katten allerede er blitt smittet.

Karin Westereng Handegård driver Dyrlege Hjem A/S og jobber som fast veterinær for Foreningen for omplassering av dyr (FOD).

2. Hvilke sykdommer vaksineres katten mot?
– I hovedsak vaksinerer vi mot tre virus: Det ene gir kattepest, som er spesielt farlig for unge katter. De to andre gir katteinfluensa med feber og forkjølelse, som kan gi komplikasjoner som lungebetennelse. Det finnes også vaksine mot andre sykdommer som det kan være aktuelt å gi til katter som lever under stort smittepress. Er du i tvil om hvilke vaksiner katten din trenger, snakk med dyrlegen din.

Noen alvorlige sykdommer, som for eksempel FIV (katte-HIV) finnes det ingen vaksine mot. FIV smitter via blod (typisk ved bitt) og ved parring. Den mest effektive måten å redusere faren for FIV på er derfor kastrering av katt. De sykdommene vi vaksinerer mot smitter via urin, avføring, i matskåler/vannskåler og ved direkte kontakt. De er altså mye mer smittsomme enn FIV, FeLV og andre virus som smitter via kroppsvæsker.

Triana Iglesias mener dårlig råd er en elendig unnskyldning for ikke å vaksinere, ID-merke og kastrere katten din. Ta ansvar og gi kjæledyret ditt det beste livet det fortjener!
Triana Iglesias mener dårlig råd er en elendig unnskyldning for ikke å vaksinere, ID-merke og kastrere katten din. Ta ansvar og gi kjæledyret ditt det beste livet det fortjener!

3. Hvor tidlig kan katten vaksineres, og hvor ofte bør den få vaksine?
– En kattunge bør grunnvaksineres med to vaksiner med én måneds mellomrom. Det er vanlig å vaksinere når katten er 8 og 12, eller 12 og 16 uker. For privatkatter som lever med lavt smittepress anbefaler vi 12 og 16 uker. Deretter vaksineres katten igjen etter ett år. Katter som lever tett på andre katter, for eksempel ofte er i kontakt med andre katter i nabolaget, bør vaksineres årlig. Det er veldig sjelden katter blir dårlige av vaksinen.

Derfor er det tradisjonelle katteholdet på vei ut.

– Ved å vaksinere katten din unngår du å utsette både din egen og andres katter for smittsomme og alvorlige sykdommer. Hvis du slipper ut katten din har du ikke bare ansvar for din egen katt, men også for andres kjæledyr.

TRIANA

4. Hva med innekatter, må de også vaksineres?
– For katter som bor i områder med få andre katter, eller lever innendørs, holder det å vaksinere hvert tredje år. Uansett bør katten til dyrlege en gang i året for en generell helsesjekk. Oppdages sykdom tidlig får du oftere gjort mye mer enn om det oppdages sent.

5. Kan jeg ID-merke, vaksinere og kastrere katten samtidig?
– De fleste veterinærer har gode løsninger her og tilbyr pakkepriser. Katten bør likevel ikke ha vaksine mens den er i narkose. Som regel gis derfor vaksinen i forbindelse med en etterkontroll.

Der det er hjerterom, er det pusrom. Vi trenger nye hjem!

 

Visste du at …

FOD-veterinær Karin Handegård knuser myter om kattehold.

Det er så kostbart å kastrere, ID-merke og vaksinere katten.
Myte eller sannhet?

– Myte! Som regel koster det ingenting å skaffe seg en katt, og et fåtall synes dessverre det er unødvendig å bruke penger på den. De fleste katteeiere er imidlertid glad i katten sin og bruker de pengene som trengs for å ha en frisk og fornøyd katt. Hvis du synes det er kostbart med kastrering, ID-merking og vaksinering, kan du adoptere en halvvoksen eller voksen omplasseringskatt fra FOD eller en annen organisasjon som driver med omplassering av dyr. Du betaler da en lavere pris for en ferdig kastrert og ID-merket katt som er klar for et nytt hjem.

Det er mye morsommere med en kattunge enn en voksen katt.
Myte eller sannhet?

– Myte! Personlig ville jeg aldri valgt å adoptere en kattunge. De biter, klorer og forstår lite av hva som er lurt eller lov. Dessuten vet du aldri helt hvordan kattungen blir som voksen. Kanskje den ikke er kosete i det hele tatt? Hvis du henter en voksen katt vet du i mye større grad hva du får, og du kan få en katt som allerede er ID-merket, kastrert og vaksinert. Katter kan bli 15-20 år gamle, minst! Ved å ta til deg en voksen katt kan du fremdeles ha katt i mange, mange år. Samtidig redder du et liv, som ellers aldri ville fått et hjem dersom alle bare ville ha små kattunger. 

Vipps en pus i nød

Vipps ditt bidrag til 1980